نکاتی در نقد انتشار طومار یعقوب شاهی.

ساخت وبلاگ

Younes Sadeghiخنج تودی:

انتشار اصل سند معافیت مالیاتی در خنج باعث شده که بنده توضیحاتی نسبت به اصل سند ارایه نمایم.

اول اینکه دوران انتشار سند و بگم بگم ها به اتمام رسیده و دوران جدید، دوران منطق، استدلال و عقلانیت است از همین روی این توضیحات صرفاً برای کسانی است که خواهان حقیقت تاریخی باشند نه اینکه دیگران را متهم به غرض ورزی و سوداگری میراث گذشتگانمان قرار دهند.

دوم اینکه بنده از دوسال پیش هم اصل سند و نسخه بازخونی شده این سند را توسط دکتر محمد ابونجمی دریافت کرده ام و انگیزه ام از پژوهش بر روی این سند جلوگیری از این نوع کج فهمی از تاریخ و انتشار آن در قالب سند و مدرک است.

سوم اینکه ما وقتی از حقیقت تاریخ سخن میگویم نباید اینچنین دست به  تحریف تاریخ بزنیم. در همین سند سطر چهارم کلمه «شیخ محب الدین علی ابونجمی» آمده اما وقتی به نسخه بازخوانی شده آن مراجعه می کنیم با کمال شگفتی کلمه «ابونجمی» که از کلمات کلیدی در این سند است حذف گردیده و این عمل جزء تحریف تاریخ و مصادره به مطلوب معنایی ندارد. و دیگر اینکه منتشر کننده این سند ادعا دارد که طومار به « مرکز اسنادملی ایران» ارجاع داده شده و توسط کارشناسان مبرز این مرکز روان خوانی شده اما وقتی نسخه بازخوانی شده را با سند تطبیق می دهیم به اشکالات  و غلط های اساسی در متن می رسیم که البته این قصور برعهده کسانی است که این سند را بازخوانی کرده اند. برخی از این اشکالات در متن سند بدین ترتیب است:

خط اول در سند اصلا در نسخه بازخوانی شده نیامده است« لامراله و الشفقه المعجزات المحمدیهو…». در خط دوم متصدیان اشغال صحیح است نه استان. در خط سوم حقیقت دثار صحیح است نه حقیقت آثار. در خط چهارم داع الخلایق صحیح است نه دایع الخلایق. بعد اینکه الی السبیل الرشاد درست است نه سبیل الارشاد. در سطر بعدی کلمه مغفرت آمانی درست است نه مغفرت آیاتی. سطر بعد قریه بیغرد درست است نه قریه مغری.  و همینطور تا اخر پر از غلط می باشد.  این موارد نشان می دهد که کار سندخوانی یک کار حرفه ای و اصولی است و لذا منتشر شدن این سند به این شکل جزلطمه به میراث نیاکانمان ثمر دیگری ندارد.

چهارم اینکه مدعی این مقاله ادعا دارد بنا به قول استادمحمدامین خنجی این سند به التفات روزبهان و پدرش نوشته شده اما وقتی وقایع آن دوره را مرور میکنیم روزبهان در سال ۸۹۱ وارد قلمرو دستگاه یعقوب آق قوینلو شده  واین سند در سال ۸۸۳ قمری یعنی هشت سال قبل از آن صادر گشته است.

پنجم اینکه این سند معافیت مالیاتی در راستای سنت بخشش مالیاتی که از دوره پدرسلطان یعقوب یعنی اوزون حسن شروع شده بود در دوره یعقوب تجدید می گردد البته روزبهان و پدرش در دربار سلطان یعقوب بسیار مورد احترام بوده اند اما این سند مساله ای متفاتی دارد

ششم اینکه بنا به نسخه خطی که دکتر وثوقی در کتاب « خنج گذرگاه باستانی لارستان» آن را چاپ کرده و این نسخه در واقع تذکره ابونجم است ما از فردی از مریدان شیخ ابونجم باخبر میشویم که به دربار سلطان یعقوب می رود و درخواست مهمی می کند.  در آنجا از احترام پدر روزبهان هم صحبت به میان می آید اما این تذکره می تواند این فهم را به وجود بیاورد که این فرد در راستای تجدید این سند معافیت مالیاتی به دربار یعقوب رفته است. و دیگر اینکه فرقه شیخ دانیال آن حاکمیت قرن هفتم را نداشتند که سلطان یعقوب بخواهد از تبریز برای آنان معافیت مالیاتی صادر کند. چرا که جانشینان شیخ دانیال در قرن هشتم بنا به دلایل نامشخصی به دربار ملوک هرمز مهاجرت کرده بودند و ریاست طریقت به شیخ محمد ابونجم(۷۰۴ق/۷۸۶ق) رسیده بود.

هفتم اینکه ژان اوبن مستشرق معروف فرانسوی که مقاله ای مفصل به زبان فرانسه درباره خنج دارد و در کتاب مشاهیر نامی خنج چاپ شده  این سند را دیده و با پژوهش بر روی این سند می نویسد:« سندی که سلطان یعقوب آق قویونلو طی فرمانی از تبریز به تاریخ ۳جمادی الثانی ۸۸۳/ اول سپتامبر ۱۴۷۸ یعنی فقط شش هفته پس از پیروزیش بر خلیل سلطان برادرش، امتیازاتی را که « اوزون حسن» به خانواده « ابونجم» اعطا کرده بود، برای شیخی از همان خانواده شیخ… شیخ محب الدین علی ابونجم تایید می نماید. روستایی که وی مالک همه آنهاست و زمینهای دیگری که در بلوک جیزرک و بوشکان واقع اند از مالیات معاف شده اند، نام شخص ذینفع در سند خوانا نیست، چون این مدرک تراشیده شده است، محتمل است این شخص« شمس الدین محمدسوم ابونجم» باشد»(  مشاهیر نامی خنج، ص۱۷۸)

با احترام

یونس صادقی

شهرستان خنج...
ما را در سایت شهرستان خنج دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان khj بازدید : 259 تاريخ : سه شنبه 5 مرداد 1395 ساعت: 6:38